Hvad Er DOS?

Operativsystemer
January 20th, 2021

Dos? Hvad er DOS? DOS står for Disk Operating System og er operativsystemer. DOS, især MS-DOS fra Microsoft, blev anvendt i 1980'erne og 1990'erne, hvor computeren krævede disketter for at kunne lagre data.

Det nok mest kendte DOS er Microsofts, der blev brugt helt frem til Windows ME i år 2000. 

Hvordan virker DOS?

DOS virkede på den måde, at det byggede ovenpå computerens BIOS (Basic Input Output System), der er det program, der kører, så computeren kan få kontakt med de forskellige diskenheder og tastaturet, når det startes op. Det er altså det helt grundlæggende i computeren.

Der er, heldigvis, sket meget siden DOS. I dag kan du derfor godt køre flere programmer og opgaver på samme tid. Med DOS var det en diskette, et program. 

Når man anvender DOS, så skal man angive de konkrete kommandoer i et særligt sprog - kendt som DOS-kommandoer. Her "talte" man med computeren, der så udførte de opgaver, som man bad den om. 

Det var dog vigtigt, at man angav de rigtige koder, da computeren ikke ellers kunne forstå dem.

Den første udgave af DOS blev udgivet af IBM i 1981. 

Revolutionen, hvis man kan sige det, kom, da muligheden kom for, at man kunne ændre filstrukturen og dermed gemme filer i en hierarkisk struktur med mapper og undermapper. Det gav grundlaget for de mere grafiske brugerflader, som vi kender det i dag.

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for have støttet muligheden for at udarbejde, dette tekstindlæg. avXperten forhandler blandt andet netværkskort.

Næste indlæg